Chiptuning & Ecotuning – Autoservice Nieboer

Wat is Chiptuning?

In samenwerking met Van Vucht Tuning en Autobedrijf Dennis Mulder verzorgt Autoservice Nieboer Chiptuning & Ecotuning.

De motor wordt aangestuurd door een computer. Deze computer bepaalt de inspuithoeveelheid, de vervroeging, turbodruk en veel andere belangrijke dingen. Met chiptuning word de software die standaard op de computer staat gewijzigd. Er is vaak nog veel verbetering mogelijk t.o.v. de originele software, omdat een fabrikant met grote veiligheidsmarges werkt. Daarnaast moet de motor ook op slechtere kwaliteit brandstoffen en smeermiddelen goed werken. Door het chiptunen van een motor kan een motor meer vermogen leveren, soepeler rijden en zelfs zuiniger worden bij deellast.

Als er hardware (zoals een grotere turbo of grotere verstuivers) aan een motor veranderd wordt, moet hierop de software -op maat- worden aangepast. In plaats vanaf de chip draaien we de software dan vanaf een laptop en kan de software constant live aangepast worden tot dat deze goed is. Op dat moment zetten wij de software terug op de chip en plaatsen de computer terug in de auto. Op deze manier kan er snel een optimaal afgesteld programma worden geschreven, speciaal voor uw auto.

Er wordt met elke auto eerst een proefrit gemaakt en uitgelezen met diagnoseapparatuur. Hierdoor worden storingen direct gevonden en eventueel verholpen voorafgaand aan de chiptuning. Na de tuning wordt er getest en uitgelezen of alles precies klopt en in orde is.

Ecotuning

Ecotuning heeft als doel om uw motor zodanig te optimaliseren dat u maximaal bespaart op uw brandstofgebruik. In de praktijk hebben wij de ervaring, dat u tot wel 10% op uw brandstofgebruik kunt besparen. Bij Eco Tuning raden we u aan om ook uw roetfilter (alleen bij nieuwe diesels) te laten  vervallen dat bespaart u aanzienlijk meer brandstof.

Toepassingen

Chiptuning kan om zeer uiteenlopende redenen toegepast worden. Denk hierbij aan

  • De wens naar een meer soepel lopende auto
  • Specifieke wensen, bijvoorbeeld meer koppel bij een laag toerental (denk aan lesauto’s)
  • Behoefte aan meer vermogen
  • Fijnafstelling van bijzondere projecten waarbij geen standaardoplossing voorhanden is (plaatsing andere verstuivers, grotere turbo)
  • Ook het uitprogrameren van bijvoorbeeld DPF (roetfilter) en/of EGR is bij ons mogelijk.